Barion Pixel

Szilvalekvár házilag, gyorsan és egyszerűen

2022.08.18.

Bizonyos klasszikusok nem hiányozhatnak egy kamrából sem. Ilyen például a szilvalekvár is, amelyet mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Maradhatunk a nagyitól tanult hagyományos szilvalekvár receptnél is, vagy egy modernebb, újraértelmezett változatot is kipróbálhatunk. Egy biztos, a szilva az igazi nyárvégi ízeket hozza be otthonunkba!

Mi az ízletes szilvalekvár titka?

A szilvalekvár a megfelelő szilva beszerzésénél kezdődik: ahogy minden lekvárnál, itt is a minőségi alapanyag a legfontosabb. Ha épp nincs a kertben egy rogyásig gyümölccsel teli szilvafa, a Simon Gyümölcsre nyugodtan számíthatsz, hiszen családi gazdaságunkból csak a válogatott, érett szemeket juttatunk el hozzád!

Szilvalekvár készítése az alapoktól

A lekvárhoz a kissé megpuhult mézédes darabok a legalkalmasabbak, amelyek sérülésmentesek, nincsenek rajtuk a romlás nyomai, illetve nincs bennük kukac sem. Bármilyen formában is használod fel a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz:

  • Alaposan mosd meg a gyümölcsöt többször is, a szárakat és a magokat pedig távolítsd el.
  • Ezután a tiszta, magozott gyümölcsöt darabold fel félbe vagy több darabba, innen pedig már könnyedén dolgozhatsz vele tovább tetszés szerint.

Szilvalekvár főzése cukorral vagy cukor nélkül

A házi szilvalekvár készítésének talán legismertebb módja a főzéses technika, amikor a magozott gyümölcsöt felforralva, majd cukorral meghintve főzzük tovább. Mivel a szilvának magas a cukortartalma, akár hozzáadott cukor nélkül is készíthetjük, mivel így is kellemesen édes lekvárt kaphatunk. Ha tartósítószer nélkül szeretnéd eltenni a lekvárodat, a következőkre ügyelj:

  • a gyümölcs legyen hibátlan;
  • a feldolgozás körülményei legyenek higiénikusak, tiszták, illetve
  • csak légmentesen, hibátlanul zárható üvegeket használj a tároláshoz.

Szilvalekvár házilag

Melyik a legjobb szilvalekvár recept?

Ezt a szilvalekvár receptet érdemes kipróbálni, nem fogsz csalódni benne!

  • Végy 3 kg Simon Gyümölcs lekvárnak való szilvát!
  • A feldarabolt szilvát tedd fel főni, lehetőleg rozsdamentes acél edényben, így kevesebb az esély rá, hogy odakozmál.
  • A könnyebb főzés kedvéért a gyümölcsöt turmixolhatod is, így gyorsabban tud távozni belőle a víztartalom, és hamarabb besűrűsödik.
  • Lassan kezdd el melegíteni, hogy kiengedje a levét, és főzés közben gyakran keverd meg.
  • Mikor jó a szilvalekvár? A kemény szilvalekvár titka a hosszas főzés és kevergetés egészen addig, amíg a dzsem kanálra téve nem esik le akkor sem, amikor fejjel lefelé fordítod.
  • Amikor a lekvár elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe töltheted, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.
  • Zárd le az üvegeket, majd állítsd fejre 5 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró lekváron, és sterilizálódjon a dzsemed.
  • Száraz dunsztban pihentesd egy napig, majd jöhet a címkézés, végezetül pedig a kész lekvár felkerülhet a polcra.

Szilvalekvár sütőben

A házi szilvalekvár sütőben is készülhet, akár szimplán, akár vegyes technikával, tepsiben elősütve, majd lábasban továbbfőzve. A sütős megoldásnál szintén elhagyható a cukor, csak szuper szilvákra lesz szükséged, illetve némi fűszerre és türelemre, amíg összesülnek az ízek.

  • A megmosott, magozott szilvákat helyezd egy mélyebb tepsibe, amelyet csúsztass egy 150 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából két óránként megkeverve, süsd 5-6 órán át, amíg sűrű szilvalekvárt nem kapsz.
  • Mivel ennél a változatnál a szilva a sütőben puhul meg, a gyümölcshús itt kevésbé roncsolódik. Ha a fűszereket is már a sütéskor a szilvához adod, még intenzívebb ízhatást érhetsz el.
  • A fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a vanília is remekül passzol a szilvalekvárhoz, az őszi és téli hónapokban kifejezetten kellemes csemege válik belőlük.

Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k is készíthetők, érdemes kísérletezni ezzel is. 

Szilvalekvárfőzés üstben

Ha van egy jó minőségű edényed, a szilvalekvárfőzés üstben is nagyon finom dzsemet eredményez. A régi időkben a szilvalekvárt ugyanis még szabad tűzön, hatalmas üstökben főzték. Nem adtak hozzá sem cukrot, sem mást, csak addig kevergették a masszát, míg fekete ragaccsá nem állt össze. Ennél a kocsikenőcsnek is nevezett lekvárnál az elkészítési idő akár 6-8 órára is rúghat, amit gyakori kavargatással kell eltölteni a tűz mellett állva.

Szilvalekvár házilag? Akármelyik változatot is választod, a szilvát nyugodtan a Simon Gyümölcsre bízhatod! A lekvárnak való szilva a legízletesebb, minőségi fajtából származik, amely édes íze miatt kiválóan alkalmas lekvárkészítéshez, így télen is boldogan kanalazhatod a nyár végének ízét!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Tálca Almafröccs – 24×330 ml

7 200 Ft

7 200 FtKOSÁRBA

Fehér húsú őszibarack (10 kg)

9 990 Ft

9 990 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram