Barion Pixel

Szilvaszezon: mikor érik a szilva?

A szilva a késő nyári, kora őszi időszak legnépszerűbb gyümölcse. Hazánkban a területi adottságoknak köszönhetően kiváló minőségben és igen bőven terem. Ez a megbízható terméshozam lehetőséget ad a szilva sokrétű felhasználására, aminek köszönhetően hosszú ideig, akár télen is élvezhetjük a szilvafogyasztás előnyeit és pozitív hatásait.

Érdemes kihasználni a szilvaszezont és ilyenkor beszerezni a friss gyümölcsöt, hiszen ezáltal igazán minőségi, érett áruhoz jutunk, nem mellesleg igen kedvező áron.

Mikor érik a szilva?

A rózsafélék családjába tartozó szilvafa Európa őshonos faja, hazánkban is igen nagy számban lelhető fel. Kedveli az itteni klímát, és a talaj összetétele, valamint vízellátása rendkívül ideális a fejlődése és hozama szempontjából.

A legtöbb fafaj korán termőre fordul, utána pedig bőven és rendszeresen hozza csonthéjas termését, aminek érési időszaka fajtól függően július közepétől akár október elejéig is tarthat.

A szilva a magas víztartalma mellett tele van rosttal, és a viszonylag magas cukortartalma miatt igen alkalmas különböző feldolgozásra, például párlat főzésre vagy befőtt, lekvár készítésre. Ehhez azonban igen fontos, hogy csakis az érett, édes szilvát használjuk fel!  Éppen ezért nem szabad ideje korán szüretelni, ugyanis szedés után a gyümölcs már nem érik tovább. Előnye viszont, hogy a gyümölcshús érett formájában nem esik szét, ezáltal könnyen szüretelhető, tárolható, szállítható.

A szüretelés során ajánlatos fóliát teríteni a fák alá, hiszen a kisebb fákat rázva, a nagyobb fák esetében pedig az ágakat ütögetve a hulló gyümölcsöt könnyen össze lehet szedni.

A szezonjában beszerzett friss gyümölcsökre jellemző, hogy ilyenkor a legmagasabb a víz- és vitamintartalmuk, emellett kevesebb tartósító- és vegyszerrel kerülnek kapcsolatba.

Természetesen mindez nem annyira fontos, ha egy olyan megbízható, 100%-ig természetes, az egészségre igen sokat adó termelőtől vásároljuk meg a zamatos gyümölcsöket és zöldségeket, mint a Simon Gyümölcs – mindenfajta mesterséges anyagtól és adalékanyagtól mentesen.

Az egészségügyi hatásai mellett pedig ilyenkor kapható a legnagyobb mennyiségben, változatos kínálatban a legjobb áron!

Szilvafajták érési idő szerint

Mikor érik a szilva?

Legkorábban július végétől szüretelhető a Lepotica fajta, amelynek sötétkék, nagy, tojásdad alakú, édes-savas ízű termése elsősorban friss fogyasztáshoz ajánlott.

Augusztusban érik a népszerű Ringló, nagy, gömb alakú rózsaszínes lila termésével. Leginkább friss fogyasztáshoz vagy befőzéshez érdemes használni. A Stanley augusztus végén érik. Középnagy, megnyúlt sötétkék gyümölcse a friss fogyasztás mellett ajánlott befőzve vagy akár fagyasztva is. Szintén ilyenkor érik a Penyigei szilva, aminek szürkéskék apró, gömbölyű gyümölcse nagyon édes, aromás, telt ízű. Éppen ezért ideális lekvárok készítésére, ebből főzik egyébként a híres szatmári szilvalekvárt is.

A szeptember hónap egyik legnépszerűbb fajtája a Besztercei szilva, aminek kicsi, hosszúkás sötétkék és lédús gyümölcsét sokoldalúan felhasználhatjuk: pálinkába, lekvárnak vagy akár aszalt formában is. Ilyenkor érik a Debreceni Muskotály szilva is, aminek középnagy, hosszúkás gyümölcse jellegzetes az intenzív muskotályos illatáról és édes ízéről, ezért igen alkalmas lekvárok készítéséhez.

Szeptember végétől október elejéig érik az Elena szilvafajta, aminek középnagy, megnyúlt gyümölcse, sötétkék héja van. Húsa a magas cukortartalma miatt igen édes és aromás, ami ideálissá teszi lekvárkészítéshez.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni még a személyes kedvenceinket is, a Tophit-et, a Topend-et, a Topfirst-öt, amelyekről részletesebben a szilvafajtákról szóló cikkünkben írtunk!

A szilva sokrétű felhasználása

Nagyobb mennyiségű felhasználás, konzerválás, valamint téli fagyasztás előtt érdemes lehet meglátogatni a szedd magad szilvaföldeket, hogy kedvezőbb áron juthassunk a finom csemegéhez!

Miért? Mit is jelent a szedd magad akció?

A szedd magad jellegű földeken ingyenesen vagy egy bizonyos belépődíjért cserébe annyit szedhetünk a gyümölcsökből, amennyit csak szeretnénk – a kosarunkba és a pocakunkba egyaránt! A leszüretelt gyümölcsöket a végén lemérik, és általában jóval kedvezőbb áron adják kilóját.

Amennyiben pedig 100%-ig természetes, vegyszer- és adalékanyag mentes gyümölcsökkel szeretnénk teletölteni a kosarunkat, látogassunk el a Simon Gyümölcs szedd magad akciójára, ahol 2022. szeptember minden hétvégéjén péntektől vasárnapig a finom ízek mellett a pozitív egészségügyi hatások és a jókedv is garantált!

Az alábbiakban pedig megmutatjuk, hogy a szilva mennyire sokrétűen felhasználható és tartósítható gyümölcs, ami miatt állandó, biztos helyet érdemel a kamránkban.

Nyers gyümölcs

A frissen szilva rendelkezik a legmagasabb víz, rost, vitamin és ásványianyag tartalommal, ezért bátran fogyasszuk a szezonjában.

Számtalan formában elkészíthető: gyümölcssaláta részeként, a levét felhasználva gyümölcslé formájában kiváló szomjoltó, ízesíthetjük vele a hűsítő jeges teát, smoothie-t vagy akár a reggeli zabkásánkat, emellett pedig szuper gyümölcsös süteményeket, piskótákat készíthetünk belőle.

Amennyiben szeretjük az édes ízeket, és akár más italokat is megkóstolnánk, érdemes körülnézni a 100%-ig természetes gyümölcslevek között.

Szilvalekvár

Bár nem akármelyik, de egyes szilvafajták igen alkalmasak lekvárkészítésre. Ehhez azonban fontos, hogy a szilvának magas cukor- és pektintartalmúnak, zsengének és frissnek kell lennie. Ennélfogva a kimondottan édes, magas minőségű fajtákat ajánljuk erre a célra!

Befőzve

A szilvabefőtt a fagyasztott gyümölcs mellett kiváló választás lehet télen sütemények, vagy akár gyümölcsleves készítéséhez is, de fogyaszthatjuk például sült húsokhoz is!

Befőtt készítéshez is érett, édes gyümölcsöt használjunk, a mosott, magozott szilvákat pedig kedvünkre fűszerezhetjük, például fahéjjal vagy szegfűszeggel is.

Szedd magad!

Ha felkeltettük a szilvák iránti érdeklődésed, látogass el hozzánk Hatvanban található Szedd Magad földünkre, ahol ízletes Top szilvafajtákkal várunk! Bővebb információért keresd ügyfélszolgálatunkat vagy a linkre kattintva tekintsd meg Facebook eseményünket!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram