Vége a nyári melegnek, közeleg a tél. A hidegebb idő beköszöntével a szezonális őszi gyümölcsök is beérnek. Egyes termések pedig ugyanúgy elérhetők, mint az év többi részében. Nem kell aggódnia azoknak, akik szeretnének minél egészségesebben élni, és megfelelőképpen felkészülni a vírusok, baktériumok elleni harcra. Frissítő, finom őszi gyümölcsök listája.
Elméletben mindenki tudja, azonban a gyakorlat sajnos szokszor mást mutat: a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az egészséges táplálkozás alapjai. Ha rendszeresen esszük őket, a szervezetünk is meghálálja. A sok vitamin, ásványi anyag és antioxidánsok a betegségek megelőzésében is komoly szerepet vállalnak. Ráadásul a közérzetünkön is sokat dobhatnak. Érdemes napi szinten beiktatni az étrendbe, akárcsak a sok folyadékot.
Túladagolni nehéz, és a feldolgozott nassolinavalók (például chipsek, csokoládék) fogyasztásánál sokkal jobb szokás. Ha minden jót ötvözni szeretnénk, házilag készíthetünk gyümölcslevet is!
A gyümölcsöket általában szezonalitás alapján kategorizáljuk. Így értelemszerűen léteznek
Ha szigorú meteorológiai értelemben vesszük, az őszi szezon körülbelül csak október körül indul. Célszerű mindig idény szerint fogyasztani, és odafigyelni a megfelelő tárolásra, minőségre. A választék bőséges, ha őszi gyümölcsöt fogyasztanánk.
Az alma vitathatatlanul a valaha volt legnépszerűbb gyümölcs valaha. Szezonalitása alapján lényegében egész évben elérhető, így ősszel is könnyen hozzájuthatunk. Legyen szó piros- vagy zöld almáról, a magas vitamin- és rosttartalom garantált. Na és persze a finom ízek.
A birsalma egy igazi őszi gyümölcs. Októberben és novemberben terem, úgyhogy résen kell lennünk, ha nem akarunk lemaradni róla. Habár nehéz elképzelni, még több benne az ásványi anyag és vitamin, mint az almában. A birs-almalé pedig igazi egészségbomba. Pozitív hatásai mellett egy igazán finom ételről van szó, ami a rossz emésztésre, kisebb fájdalmakra is ellenszert jelenthet.
Gyerekkorunk kedvence, a dió a téli évszak megkerülhetetlen gyümölcse. A jó hír, hogy már előbb, augusztus-szeptembertől terem, és egészen májusig fellelhető. Antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban gazdag, sok E-vitaminnal. Szívproblémák megelőzésében is nagy szerepet vállalhat. Jótékony hatással van továbbá a memóriára, a vérkeringésre, és rákmegelőző diétáknak is része. Fogyasztása akár 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet.
A füge egy igazán édes őszi gyümölcs, ami tele van vitaminnal, és magas rosttartalommal bír. Frissen és szárított formában is ehetjük. Szintén jót tehet az emésztésnek, erősíti a csontokat, illetve több energiára tehetünk szert, ha sokat fogyasztunk belőle.
A körte szintén az ősz elejétől terem, és télig bátran fogyaszthatjuk. Tápanyagokban gazdag vitaminokat tartalmaz, és kimagasló rosttartalommal bír. Finom, egészséges és akár körtés pitét is készíthetünk belőle. Bódító illata, friss, lédús húsa még talán az almánál is édesebb.
A szilva októberig terem, ezért érdemes gyorsan beszerezni még az őszre. Jótékony hatásai között megnevezhető az anyagcsere elősegítése, illetve az emésztés javítása is. Főként A- és C-vitaminokban gazdag.
A szőlő termése augusztustól októberig tart, így bátran nevezhető igazi őszi gyümölcsnek. Egyfajta nassolnivalóként is tökéletes lehet, akár a popcorn helyett filmezés közben, hiszen nem lehet leállni vele.
A gyümölcsök tehát minden szempontból előnyösek. Nemcsak egészségesek, hanem remek ízük is van. Ráadásul felhasználási módjai közül is számos lehetőség akad: friss gyümölcsként, természetes italként vagy 100%-os gyümölcslevekként is ideálisak.
Amennyiben pedig hazai, környezettudatos termelőtől vásároljuk meg őket, jobban is járunk, mintha a szupermarket polcáról kapnánk le egy-egy darabot véletlenszerűen. A Simon Gyümölcsnél minden esetben hidegen préselve készülnek a gyümölcslevek, amelyek így megtartják eredeti minőségüket.