Az alma kétségtelenül az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Finom, egészséges és könnyen fogyasztható, hiszen nem szükséges meghámozni, könnyen magunkkal vihetjük a munkába, illetve a gyerekeknek is elcsomagolhatjuk az óvodába vagy iskolába.
Ma már pedig mindenki megtalálhatja köztük a számára legideálisabb fajtát, hiszen a sok almafajta között vannak édesebbek és savanykásabbak, pirosak vagy zöldek, kisebbek és nagyobbak, szaftosabbak és szárazabbak is.
A különböző almafajták pedig más-más érési idővel rendelkeznek, ezért szinte mindig számíthatunk rá, hogy valamelyiknek éppen szezonja van.
Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért érdemes almát fogyasztani, megmutatjuk a legnépszerűbb almafajtákat íz, érési idő és ár alapján, kiderítjük, hogy milyen formában érdemes őket fogyasztani, valamint kitérünk arra is, hogy honnan érdemes beszerezni!
Következzen tehát a magyarok számára talán legkedvesebb gyümölcs, az alma részletes ismertetője!
Az alma népszerűségét – a fentebb említett tulajdonságain kívül – annak is köszönheti, hogy viszonylag kedvező áron lehet megvásárolni. Szerencsére itthon is terem, ezért aki szereti az almát, az igazi magyar gyümölcsökkel kényeztetheti magát.
Emellett természetesen a saját kertünkbe is ültethető, hiszen az almafa egy viszonylag igénytelen növény, amelyet bár nem szabad teljesen elhanyagolni, de cserébe ízletes, egészséges gyümölcsökkel ajándékozhat meg minket!
Az alma fogyasztása egészségügyi szempontból sem elhanyagolható, hiszen rengeteg pozitív hatása van az emberi szervezetre:
A gyümölcsökről köztudott, hogy cukrokat tartalmaznak (fruktózt, ennek köszönhető édes ízük), ám az alma az alacsony cukortartalmú gyümölcsök közé tartozik – de természetesen ez nagyban függ az adott alma fajtájától és érettségétől is!
Az alábbiakban vizsgáljuk meg, mely almafajták a legnépszerűbbek idehaza, és az adott fajták milyen ízzel, érési idővel és árral rendelkeznek.
A sárga színű birsalma (Cydonia oblonga) a rózsafélék családjába tartozik, amit csak és kizárólag az illatos gyümölcséért termesztenek. Alapvetően a meleg Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. Ma már az egész világon termesztik, többek között például sastelken is, a Simon Gyümölcs otthonában!
A Gála-fajták igen népszerűek az egész világon, Új-Zélandról származnak. Piros színű, igen lédús almafajta, de mivel a Gála egy egész almacsaládot foglal magában, ezért a színek típusonként változhatnak.
Az idared alma élénk piros, és szerencsére nem puhul gyorsan, ezért sokáig fogyasztható friss állapotában, ropogósan. Sokan sütemények, kompótok és lekvárok alapanyagaként használják finom, édes ízének köszönhetően.
A jonagold alma külseje nagyon csalogató, hiszen pirosas-sárgás, enyhén viaszos héja igen étvágygerjesztő. Nem hiába fogyasztják annyian – friss gyümölcsként, befőttként és lekvárként is egyaránt. Alapvetően az USA-ból származik, de ma már rengeteg klónja létezik.
Az alma azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeket rengeteg formában fogyaszthatunk. Természetesen – mint minden gyümölcs esetében – friss gyümölcsként fejti ki leginkább pozitív egészségügyi hatásait.
Egyes almafajták azonban csak igen rövid ideig fogyaszthatóak. Ezekben az esetekben jól jön, ha el tudjuk raktározni későbbre – például befőttként. Az alma emellett fogyasztható lekvárként is. Mint sok más gyümölcs, úgy az alma is aszalható, amiből például rendkívül finom almachips készíthető.
Akik pedig inkább folyékony formában preferálják, azoknak gyümölcsléként vagy ízesített vízként ajánljuk a fogyasztását!
A fő kérdés azonban az, hogy vajon honnan érdemes beszerezni?
Az előbb említett termékek mindegyike megrendelhető a Simon Gyümölcstől.
Gazdaságunkból ugyanis olyan válogatott, szeretettel és kellő szakértelemmel termesztett gyümölcsöket rendelhetsz, amelyekkel mindig friss és zamatos gyümölcsízeket érezhetsz, mintha csak épp most szedted volna le őket a saját kerted fáiról – de mindezt anélkül, hogy saját magadnak kellene termesztened vagy gyümölcsöst fenntartanod.
Termékeink között megtalálhatóak a különböző alma tartalmú gyümölcslevek:
Ízesített vizek:
Aszalt gyümölcsök:
És természetesen friss gyümölcsként is megrendelhetőek az alábbi almafajták:
Érdemes lehet keverni is a különböző termékeket, hiszen a különböző gyümölcskombinációknak hála egyszerre érezheted a savanykás vagy kellemesen fanyar ízeket az édesebb, pezsdítő aromákkal együtt.
Amennyiben pedig különleges almafajtákra vágysz, próbáld ki az édes, illetve savanyú almáinkat is!
Melyek a legnépszerűbb almafajták?
Idehaza a legnépszerűbb fajták között a gála, a granny smith, a jonagold, a birsalma és az idared emelhető ki – de népszerű még a starking és a golden is.
Milyen almafajták teremnek Magyarországon?
A legtöbb almafajta, ami külföldön terem, itthon is termeszthető. Ezáltal – mivel lehetőségünk van rá – érdemes friss, hazai gyümölcsösökben termesztett almákat fogyasztani!
Melyik a legolcsóbb almafajta?
A legolcsóbb almafajtáknak jelenleg a jonagoldot, illetve az idaredet nevezhetjük, de ez természetesen mindig az adott fajták szezonjától, kínálatától és egyéb gazdasági vagy természeti körülményeitől függ.
Milyen hatással van az alma a szervezetre?
Az alma igen gazdag flavonoidokban, ami antioxidáns hatású, magas rosttartalma segíti az emésztést, magas vitamin és ásványi anyag tartalma pedig segíti az immunrendszer megfelelő működését.
Az alma hazánk talán legnépszerűbb gyümölcse.
Ehhez hozzájárult, hogy rengeteg fajtája létezik, finom íze van, könnyen fogyasztható és rendkívül sok pozitív egészségügyi hatása van.
Szerencsére itthon is terem, ezért lehetőségünk van friss, hazai gyümölcsöket fogyasztani – akár több formában is, hiszen az alma ízesített vizekben, gyümölcslevekben, aszalt gyümölcsként, lekvárként vagy befőttként is fogyasztható.
Amennyiben friss, magyar gyümölcsöt szeretnénk, de nincs lehetőségünk gyümölcsfákat termeszteni, akkor érdemes megtekinteni a Simon Gyümölcs termékkínálatát!