A glükóz-fruktóz szirup az egyik legszélesebb körben alkalmazott és fogyasztott édesítőszer. Nagyon hasonlít a háztartásokban használt kristálycukorhoz, ám sokkal könnyebb kezelni, emiatt pedig jelentősen olcsóbb. Hatalmas népszerűségének hátterében is ez áll.
Ha valaki meg szeretné tudni, hogy milyen ételekben és italokban találkozhat vele, nem kell sokáig keresgélnie: a legnagyobb üdítőital-gyártók előszeretettel édesítik vele a termékeiket, legyen szó például a Pepsiről vagy a Coca-Coláról.
De vajon mi az a glükóz-fruktóz szirup, milyen néven ismerhetjük még, milyen hatásai vannak, és hogyan helyettesíthető?
A glükóz-fruktóz szirupot ismerhetjük még HFCS (high-fructose corn syrup), izoglükóz, invertcukor, izocukor vagy csak egyszerűen glükóz-fruktóz, illetve fruktóz-glükóz néven is.
Ahogy a természetes és mesterséges édesítőszerek cikkünkben is mutattuk, a glükóz-fruktóz gyakorlatilag a szőlőcukrot és a gyümölcscukrot jelenti.
A szirup alapvetően kukoricakeményítőből készül, amely során a keményítőt enzimek segítségével bontják glükózzá, amelynek egy részét később fruktózzá alakítják — izomeráció soránenzimmel fordítják meg.
Az HFCS-t 1965-ben fedezték fel, a következő évtizedben pedig az egész élelmiszerpiacot meghódította — főleg a szeszgyártásban, a cukrászatban és az üdítőital piacon használják.
Az élelmiszeriparban különböző számokat rendelnek a neve mellé (pl.: HFCS 42, HFCS 55, stb.), amely azt jelöli, hogy mekkora részét, azaz hány százalékat teszi ki a fruktóz a szirupnak.
A HFCS 42 esetében 42% fruktózzal számolhatunk, míg a maradék rész lesz a glükóz — míg a HFCS 55-ben 55% fruktózzal kell számolnunk, és csak a kisebbik része lesz glükóz.
Leginkább a folyékony cukorhoz hasonlít: édes, de van egy hatalmas előnye az asztali cukorral szemben — nem kristályosodik, vagyis nem karamellizálódik az előállítás során.
Éppen ezért jóval könnyebben kezelhető, mint a kristálycukor, ami miatt igen olcsó édesítőszernek számít.
Az invertcukor rengeteg termékben és termékkategóriában található meg:
Sokszor használják még méz pótlására, illetve a különböző feldolgozott élelmiszerek (pl.: tészták) puhítására.
Ám azt tudni kell róla, hogy erős hatása van az emberi szervezetre, főleg abban az esetben, ha túl nagy arányban tartalmaz fruktózt.
A szervezetünk a természetes, teljesértékű tápanyagok elfogyasztására és megemésztésére fejlődött ki, hiszen az elmúlt évmilliók során csak és kizárólag ilyen élelemmel találkozhatott.
Ám a mezőgazdasági forradalom, majd nemrég az ipari forradalom gyökeresen átalakította az étkezési szokásainkat, aminek következtében ma már korlátlanul férhetünk hozzá az élelemhez — legtöbbször feldolgozott formában.
Ezt a vonalat képviseli az invertcukor, vagyis a glükóz-fruktóz szirup is, ezért semmiképpen sem mondható egészségesnek, hiába tartalmaz lényegében csak szőlő- és gyümölcscukrot.
A fruktóz lebontása a májban történik, mind a gyümölcsök, mind pedig a szirupok esetében, ám egyáltalán nem mindegy, hogy az adott étel milyen arányban tartalmaz cukrokat.
Míg egy gyümölcs cukortartalma általában 5-10%, addig a szirupok nem ritkán akár 40-50%-ban cukortartalommal is rendelkezhetnek.
Az ilyen nagy mennyiségben bevitt cukornak számtalan káros hatása lehet — többek között például fokozza a zsírtermelést, ami közvetve vagy akár közvetlenül is hatással van a szervezet normál működésére, ugyanis elhízáshoz vezethet.
A legfőbb veszélyt azonban az elhízás folyományaként kialakuló egyéb súlyos és krónikus betegségek jelentik, mint például a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia vagy éppen a magas vérnyomás.
Célszerű tehát az invertcukor fogyasztásunkat minimalizálni, és olyan természetes élelmiszerekkel pótolni, amelyek nem csak üres kalóriákat tartalmaznak, és amelyekhez a szervezetünk az évmilliók során hozzászokott.
Ilyen például:
Ezeket az ételeket ma már több módon is fogyaszthatjuk. A gyümölcsöt például nyersen, friss ételként érdemes fogyasztani, feldolgozatlanul. Amennyiben nem szeretjük a friss, zsenge ízeket, fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöket is.
Emellett természetes üdítőitalok részeként is megtapasztalhatjuk a finom gyümölcsök nyújtotta egészségügyi előnyöket.
Amikor pedig igazán édes ízre vágyunk, választhatjuk akár a gyümölcsleveket is, amelyek bár sok cukrot tartalmazhatnak, ám nem csak üres kalóriák, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet juttatnak a szervezetünkbe.
A glükóz-fruktóz szirup az egyik legnépszerűbb, legszélesebb körben alkalmazott édesítőszer az élelmiszeriparban. Rengeteg feldolgozott élelmiszerben található meg, a legapróbb gyártók finomságaitól az olyan nagy márkák készítményéig, mint például a Coca-Cola vagy a Pepsi.
Minél többet fogyasztunk belőle, annál károsabb hatással van a szervezetre — az elhízás egyik legfőbb okozója.
Ahhoz, hogy a testünk egészségesen tudjon működni, természetes élelmiszerekre van szüksége, például gyümölcsökre és zöldségekre.
Ám az sem mindegy, hogy a teljesértékű, friss ételeket honnan szerezzük be — törekedjünk a 100%-os, bio, adalékanyag-mentes élelmiszerek vásárlására.
Keressünk olyan termelőket, amelyek a szakmai profizmus mellett mély odaadással és szenvedéllyel termesztik növényeiket, és akik komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy gyümölcsöseik fenntartható módon, természetesen működjenek.