Barion Pixel

Őszibarack: fajtái, hatása, érési ideje, termesztése és vásárlása

Az őszibarack a nyári szezon egyik közkedvelt gyümölcse. Amint azt látni fogjuk, nem hiába: amellett ugyanis, hogy édes és lédús, tele van vitaminokkal, pozitív hatással bír az emésztésre és az immunrendszert is támogatja.  Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mit érdemes tudni róla a termesztéstől egészen a fogyasztásig. Következzen tehát az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, az őszibarack!

Az őszibarackfa és termése

Ahhoz, hogy a legszebb, legfinomabb gyümölcsöket válasszuk, fontos, hogy tisztában legyünk a termesztésük körülményeivel.

Az őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Sokkal helyesebb elnevezés lenne egyszerűen a barackfa, hiszen az őszibarack fajták érési ideje – a nevével ellentétben és fajtól függően – a nyár közepére tehető.

Termése igen gazdag gyümölcshúsban, amely javarészt szénhidrátot tartalmaz, de magas a rost és víztartalma is.

Az őszibarack termesztése hazánkban, egyes vidékeket kivéve szinte mindenütt lehetséges.

A nyári hónapokban (leginkább július-augusztus) 20-24 °C középhőmérsékletre van hozzá szükség, de a legkülönbfélébb talajokban is megterem, viszont annak minősége és legfőképp vízelvezetése kihat a fa terméshozamára és annak minőségére is.

Termesztése tehát viszonylag egyszerű, az azonban igen fontos, hogy a barackfát nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban!

A bőséges és érett termés érdekében tehát olyan helyre érdemes a fát ültetni, ahol naponta több órát éri a közvetlen napfény, a félárnyék ugyanis nem kedvez az érésben lévő  barackoknak.

Mindemellett rendkívül fontos, hogy a barackok milyen termesztési folyamatokkal érnek le, hogy nagyok, szépek és kártevőtől mentesek legyenek. Ahhoz ugyanis, hogy valóban vitaminban gazdag, egészséges gyümölcsöt tegyünk családunk asztalára, olyan termesztőt érdemes választani, aki erre nagy hangsúlyt fektet és odafigyel.

A Simon Gyümölcsnél a gyümölcsök csak és kizárólag természetesen módon, adalékanyagoktól, tartósítószerektől és egyéb egészségtelen, az emberi szervezetre káros vegyszerek nélkül teremnek. Nem tartalmaznak mást, csakis a minőségi, érett, 100%-ig természetes gyümölcsöt.

A gyümölcs ízét, méretét és kinézetét azonban nem csak termesztése, hanem fajtája is jelentősen befolyásolja.

Őszibarack fajták

Bár a szupermarketek kínálatából elsőre nem úgy tűnhet, de az őszibaracknak sok fajtája ismert. Nézzük is meg részletesebben a legnépszerűbb őszibarack fajtákat! Fontos azonban előtte megjegyeznünk, hogy a minden fajtát tartalmazó lista ennél jóval hosszabb. Amennyiben érdekel, olvasd el az őszibarack fajtákról írt részletes útmutatónkat. Most pedig következzenek a legnépszerűbb őszibarack fajták érési sorrendben!

Dixired 

Korai érésű: július közepén, a Redhaven előtt érik.

Közepes növekedésű fája a tavaszi fagyokkal szemben ellenálló, de a levélfodrosodásra igencsak hajlamos, ezért igényli a ritkítást. Gyümölcse nagynak mondható, narancssárga színű, amelyet piros színnel fed.

Gyümölcshúsa sárga és kemény, mégis lédús, félig maghoz kötött.

Cardinal

A Dixiredhez hasonló barack fajta.

Nagy gyümölcse gömbölyű, háromnegyed részben pirosra színezett.

Húsa sárga, kemény, de omlós, jóízű és félig magvaváló.

Redhaven

Öntermékenyülő fajta. Gyorsan termőre fordul, erőteljes növekedésű, nagyon bőven termő őszibarack fajta.

Július végén és augusztus elején érik. 

Hidegtűrése jó, de hajlamos a levélfodrosodásra. 

Gyümölcse sárgahúsú – a többi fajtához hasonlóan – piros fedőszínnel, bőlevű, fűszeres zamatú, nagyon édes fajta.

Jól szállítható, magvaváló.

Champion 

Öntermékenyülő, rendszeresen és bőven termő fajta, mely későn fordul termőre és jó fagytűrő.

Érési ideje a Redhaven utánra esik.

Gyümölcse nagy, sárgás-fehér színű, húsa kemény, bőlevű, kiváló ízű.

Jerseyland

Öntermékeny, erőteljes növekedésű, gyorsan és rendszeresen termőre fordul.

Érési ideje július végére tehető.

Gyümölcse magvaváló, nagy, gömbölyű, már az érése előtt egy héttel beszíneződik.

Zöldessárga-szalmasárga alapszínét élénkpiros fedőszín takarja.

Nagyon jó ízű és a szállítást is jól bírja, ezért bátran rendelhető!

Cresthaven

Augusztus végén, szeptember elején érő, középerős növekedésű, téli lehűlésekre kissé érzékeny fajta.

Gyümölcse sárga húsú, nagy, gömb alakú, sárga alapszínét vörös fedőszín takarja a napos oldalán.

Magvaváló, jó ízű.

Sunbeam

Magyarországon az egyik legelterjedtebb fajta, mivel fája középerős növekedésű, termőképessége és termésbiztonsága kiváló, azonban túlkötődésre hajlamos.

Július végén, augusztus elején érik.

Termése nagy, gömbölyű, héja sárga színű, élénkpirossal bemosódott.

A gyümölcs húsa sárga színű, kellemes zamatú, lédús, magvaváló.

Regina

Közepes termőképességű, erős növekedésű fajta, mely augusztus elején érik.

Gyümölcse nagy, gömb alakú, narancssárga húsú.

Narancssárga alapszínét élénkpiros fedőszín borítja. Héja gyengén molyhos.

Bőlevű, zamatos ízű, illata intenzív, éretten magvaváló.

Az őszibarack jótékony hatásai

A legalapvetőbb fajták megismerése után foglaljuk össze az őszibarack jótékony hatásait, hiszen számos pozitív egészségügyi előnnyel bír. Ezek közé tartozik például:

  • A-, C- B- és E-vitaminokban igen gazdag
  • Kalcium, magnézium és kálium tartalma is magas
  • Lédús, ami nyáron különösen fontos
  • Megkönnyíti a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, hidratál
  • Nagyobb mennyiségben fogyaszthatjuk, mint a legtöbb gyümölcsöt, megfelelő gyümölcssav-aránynak köszönhetően
  • Segíti az emésztést a benne lévő pektinnel
  • Elősegíti az immunrendszer normál és hatékony működését
  • Segíthet fogaink egészségének megőrzésében magas fluorid tartalmának köszönhetően

Édes, finom, egészséges!

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy miként fogyaszthatjuk?

Az őszibarack fogyasztása

Az őszibarack természetes módon, feldolgozatlanul, friss gyümölcsként is fogyasztható, ráadásul legtöbb fajtája igen jól és könnyen szállítható. Emiatt érdemes lehet akár rendelni is: kisebb, 1 kg vagy akár nagyobb, 10 kg mennyiségben is!

Emellett számtalan más módon is fogyasztható, például a friss gyümölcs feldolgozásával: lekvárként, befőttként, süteményben vagy akár smoothie-ként is.

Amennyiben viszont a legkönnyebben fogyasztható változatát keressük, az kétségtelenül a gyümölcslé lesz, ráadásul az őszibarack gyümölcshúsa almalével keverve rendkívül jó kombinációt alkot. Ha a hamvas őszibarack csábító illatát és mézes aromáját a ​​különböző almafajták édes-savanyú ízvilágával kevernéd, kóstold meg 100% Alma-Őszibaracklé italunkat!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!


    © 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
    bookmarkcalendar-full
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram