Az őszibarack a nyári szezon egyik közkedvelt gyümölcse. Amint azt látni fogjuk, nem hiába: amellett ugyanis, hogy édes és lédús, tele van vitaminokkal, pozitív hatással bír az emésztésre és az immunrendszert is támogatja. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mit érdemes tudni róla a termesztéstől egészen a fogyasztásig. Következzen tehát az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, az őszibarack!
Ahhoz, hogy a legszebb, legfinomabb gyümölcsöket válasszuk, fontos, hogy tisztában legyünk a termesztésük körülményeivel.
Az őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Sokkal helyesebb elnevezés lenne egyszerűen a barackfa, hiszen az őszibarack fajták érési ideje – a nevével ellentétben és fajtól függően – a nyár közepére tehető.
Termése igen gazdag gyümölcshúsban, amely javarészt szénhidrátot tartalmaz, de magas a rost és víztartalma is.
Az őszibarack termesztése hazánkban, egyes vidékeket kivéve szinte mindenütt lehetséges.
A nyári hónapokban (leginkább július-augusztus) 20-24 °C középhőmérsékletre van hozzá szükség, de a legkülönbfélébb talajokban is megterem, viszont annak minősége és legfőképp vízelvezetése kihat a fa terméshozamára és annak minőségére is.
Termesztése tehát viszonylag egyszerű, az azonban igen fontos, hogy a barackfát nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban!
A bőséges és érett termés érdekében tehát olyan helyre érdemes a fát ültetni, ahol naponta több órát éri a közvetlen napfény, a félárnyék ugyanis nem kedvez az érésben lévő barackoknak.
Mindemellett rendkívül fontos, hogy a barackok milyen termesztési folyamatokkal érnek le, hogy nagyok, szépek és kártevőtől mentesek legyenek. Ahhoz ugyanis, hogy valóban vitaminban gazdag, egészséges gyümölcsöt tegyünk családunk asztalára, olyan termesztőt érdemes választani, aki erre nagy hangsúlyt fektet és odafigyel.
A Simon Gyümölcsnél a gyümölcsök csak és kizárólag természetesen módon, adalékanyagoktól, tartósítószerektől és egyéb egészségtelen, az emberi szervezetre káros vegyszerek nélkül teremnek. Nem tartalmaznak mást, csakis a minőségi, érett, 100%-ig természetes gyümölcsöt.
A gyümölcs ízét, méretét és kinézetét azonban nem csak termesztése, hanem fajtája is jelentősen befolyásolja.
Bár a szupermarketek kínálatából elsőre nem úgy tűnhet, de az őszibaracknak sok fajtája ismert. Nézzük is meg részletesebben a legnépszerűbb őszibarack fajtákat! Fontos azonban előtte megjegyeznünk, hogy a minden fajtát tartalmazó lista ennél jóval hosszabb. Amennyiben érdekel, olvasd el az őszibarack fajtákról írt részletes útmutatónkat. Most pedig következzenek a legnépszerűbb őszibarack fajták érési sorrendben!
Korai érésű: július közepén, a Redhaven előtt érik.
Közepes növekedésű fája a tavaszi fagyokkal szemben ellenálló, de a levélfodrosodásra igencsak hajlamos, ezért igényli a ritkítást. Gyümölcse nagynak mondható, narancssárga színű, amelyet piros színnel fed.
Gyümölcshúsa sárga és kemény, mégis lédús, félig maghoz kötött.
A Dixiredhez hasonló barack fajta.
Nagy gyümölcse gömbölyű, háromnegyed részben pirosra színezett.
Húsa sárga, kemény, de omlós, jóízű és félig magvaváló.
Öntermékenyülő fajta. Gyorsan termőre fordul, erőteljes növekedésű, nagyon bőven termő őszibarack fajta.
Július végén és augusztus elején érik.
Hidegtűrése jó, de hajlamos a levélfodrosodásra.
Gyümölcse sárgahúsú – a többi fajtához hasonlóan – piros fedőszínnel, bőlevű, fűszeres zamatú, nagyon édes fajta.
Jól szállítható, magvaváló.
Öntermékenyülő, rendszeresen és bőven termő fajta, mely későn fordul termőre és jó fagytűrő.
Érési ideje a Redhaven utánra esik.
Gyümölcse nagy, sárgás-fehér színű, húsa kemény, bőlevű, kiváló ízű.
Öntermékeny, erőteljes növekedésű, gyorsan és rendszeresen termőre fordul.
Érési ideje július végére tehető.
Gyümölcse magvaváló, nagy, gömbölyű, már az érése előtt egy héttel beszíneződik.
Zöldessárga-szalmasárga alapszínét élénkpiros fedőszín takarja.
Nagyon jó ízű és a szállítást is jól bírja, ezért bátran rendelhető!
Augusztus végén, szeptember elején érő, középerős növekedésű, téli lehűlésekre kissé érzékeny fajta.
Gyümölcse sárga húsú, nagy, gömb alakú, sárga alapszínét vörös fedőszín takarja a napos oldalán.
Magvaváló, jó ízű.
Magyarországon az egyik legelterjedtebb fajta, mivel fája középerős növekedésű, termőképessége és termésbiztonsága kiváló, azonban túlkötődésre hajlamos.
Július végén, augusztus elején érik.
Termése nagy, gömbölyű, héja sárga színű, élénkpirossal bemosódott.
A gyümölcs húsa sárga színű, kellemes zamatú, lédús, magvaváló.
Közepes termőképességű, erős növekedésű fajta, mely augusztus elején érik.
Gyümölcse nagy, gömb alakú, narancssárga húsú.
Narancssárga alapszínét élénkpiros fedőszín borítja. Héja gyengén molyhos.
Bőlevű, zamatos ízű, illata intenzív, éretten magvaváló.
A legalapvetőbb fajták megismerése után foglaljuk össze az őszibarack jótékony hatásait, hiszen számos pozitív egészségügyi előnnyel bír. Ezek közé tartozik például:
Édes, finom, egészséges!
Az egyetlen kérdés már csak az, hogy miként fogyaszthatjuk?
Mitől igazán ellenállhatatlan a Simon Gyümölcs őszibarack-almalé? A hamvas őszibarack csábító illata már eleve kóstolóért kiált, az íncsiklandó, mézes aromák pedig szelíden egészülnek ki az almafajták édes-savanykás ízvilágával. Az eredmény egy tartalmas, zamatos ital, amely intenzív barackos illatával és könnyed ízével szinte minden érzékszervünkkel egyszerre kacérkodik.
Az őszibarack természetes módon, feldolgozatlanul, friss gyümölcsként is fogyasztható, ráadásul legtöbb fajtája igen jól és könnyen szállítható. Emiatt érdemes lehet akár rendelni is: kisebb, 1 kg vagy akár nagyobb, 10 kg mennyiségben is!
Emellett számtalan más módon is fogyasztható, például a friss gyümölcs feldolgozásával: lekvárként, befőttként, süteményben vagy akár smoothie-ként is.
Amennyiben viszont a legkönnyebben fogyasztható változatát keressük, az kétségtelenül a gyümölcslé lesz, ráadásul az őszibarack gyümölcshúsa almalével keverve rendkívül jó kombinációt alkot. Ha a hamvas őszibarack csábító illatát és mézes aromáját a különböző almafajták édes-savanyú ízvilágával kevernéd, kóstold meg 100% Alma-Őszibaracklé italunkat!